Blogia
Cazarabet

VIATJAR PELS MUSEUS AMB CUADERNOS DE CAZARABET.

CUADERNOS DE CAZARABET VISITA ELS MUSEUS DE LA PELL I DEL PAPER.

 

                                           IGUALADA I CAPELLADES VAN SER ELS LLOCS DE DESTÍ.

Capellades i el paper.

El Museu de Capellades està ubicat en una antiga fàbrica paperera, allò més conegut com un antic molí paperer, el “Molí de la Vila”. Aquest Museu té la sort de poder ensenyar  per gaudir-la  l´ estructura que abans tenien els molins paperers del segle XVIII. Aquest molí es situava , dins a Capellades, al costat d´una bassa de la que s´ alimentaven  uns setze molins paperers de la vila.

En els segles XVIII i XIX el poble de Capellades i d´ altres del seu entorn com molts de la comarca del Matarranya van ésser els principals centres paperers de l´ Estat Espanyol.

El museu paperer de les Capellades es va fundar l´ any 1958 per un grup d´ industrials paperers i en ell es pot visitar un molí i el museu com a tal.

Aquest museu es troba dins la xarxa del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

 

Per tal de rescatar de l´ oblit i de la història de la indústria del paper , aquest museu conserva un important fons amb eines, màquines, caràtules,tampons de fusta, papers des del segle XII….i més papers. El museu podríem dir que funciona com una mena de cooperativa que adquireix per a ,també, donar.

 

El museu vol conservar ( ho aconsegueix)el magnífic edifici on està, però va més enllà i també vol mimar les col·leccions i vetllar amb promocions de preservacions tot el patrimoni industrial que gira entorn al món del paper. Aquest centre també organitza congressos, cursos i seminaris especialitzats en el paper. Entre d´ altres coses aquest museu paperer té un vistós centre de documentació especialitzat amb el paper i amb més de 600 títols. A la vegada el centre també té un arxiu. Els llibrets de fumar són molt apreciats dins el món dels entesos en paper; puix aquest museu guarda cura d´una de les millors i més grans col·leccions d´ aquests petits tresors de paper.

 

Segons ens assenyalen des del museu, actualment passen més de 31.000 visitants que aprenen com es fabricava el paper de forma artesanal…..fins i tot , com a visitants, podran fer-se el  propi paper. Cal destacar que des de 1984 el museu organitza els tallers d´ Art Paper, l´ objectiu del qual és el d´ explorar les possibilitats plàstiques del paper i assabentar-se de les noves propostes d´ investigació i a l´ espai conegut com El Mirador d´ aquesta fàbrica paperera s´ organitzen exposicions d´ obres d´ artistes contemporanis. Per la seva banda el molí del museu segueix el-laborant paper de mà d´alta qualitat, combinant-ho amb trets de disseny contemporani.

 Igualada i l´excel-lent Museu de La Pell.

A Igualada trobem un altre museu que es hi és, també,  dins  la xarxa del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya…. Estem parlant del Museu de la Pell d´ Igualada i Comarcal de l´Anoia. Ací tindrem l´ oportunitat de passejar per una de les adoberies més antigues d´ Europa. Descobrirem tot el procés des del pre-industrial fins als postres dies; dins aquesta exposició trobarem uns racons que ens redescobriran el món de la pell; veurem objectes de pell únics, ginys hidràulics  sorprenents….

 

El Museu de la Pell d´ Igualada el component la fàbrica de Cal Boyer i l´ antiga curtiduria de Cal Granotes. L´ antiga fàbrica tèxtil de Cal Boyer és el lloc on s´ ubica el Museu de la Pell i allí s´ explica quin va ésser el paper de la pell a la història i  com va anar la producció, com utilitzaven la pell  i el significat cultural de la pell, sobretot en la civilització mediterrània. Cal Boyer és una construcció  antiga  d´una antiga casa de cotó de finals del XIX ,  molt vistosa a l´ hora de poder fer-li una ullada.

 

Hi ha una secció, a la planta baixa, que ens plau molt a recomanar; es tracta de: El hombre y el Agua, cal anar  i preparar-se per tornar a despertar la curiositat. El món de l´ aigua té molts aspectes que es relacionen amb diferents components de la mateixa com pugui ser: elevar l´aigua, el transport, la distribució domèstica, l´ aigua a la llar, l´ aprofitament econòmic, la relació amb la salut

 

A pocs metres d´ aquest edifici trobem cal Granotes, un edifici del segle XVIII, ací s´ explica quin era i com es duia a terme l´ antic sistema que curtia, de manera vegetal, utilitzat per la pell abans del procés d´ industrialització. Aquest edifici és un museu ell mateix. Es conserven les dues plantes característiques i típiques d´una curtiduria amb la ribera i el secador. Normalment la seva producció anava destinada fonamentalment a elaborar sola de sabates.

Igualada  aquest museu ,com el de traginers, és un lloc per a visitar i passar-ho bé.

0 comentarios