Blogia
Cazarabet

PARLA CATALANA.

Terres de parla Catalana: paisatge, territori i societat. 

El Congrés de Centres d´ Estudis de Parla Catalana ha publicat les actes del V Congrés que va tindre lloc a Maó del 14 al 16 d´ Octubre del 2005. El llibre és un estudi d´ esdeveniments locals tractats pels Centres d´ Estudis Locals. Aquests s´ afronten com quelcom a la nova era de la globalització. Interessant és el pròleg que fa al voltant d´ aquest tema en Jaume Busquets i Fàbregas(geògraf i membre del Grup d´ Estudis de Sant Cugat del Vallès) que  escriu amb claus com: s´ha de “reivindicar el passat per a projectar el futur”; un pont amb la universitat des de els Centres d´ Estudis.; els diferents llocs(en viu i en directe) que són a més laboratoris; la divulgació dels mètodes de treball que han d´ anar acompanyats del coneixement. En Jaume Busquets li fa èmfasi a la reivindicació dels llocs, qualificant a aquests com a autèntics. Diu que hi ha que difondre-les i fer-les conèixer. Ací tenen un lloc de preferència la cultura i l´ educació. Dos pilars bàsics i el-lementals.

Busquets com apunt final al pròleg fa una reflexió sobre els reptes i les oportunitats dins l´ era de la globalització amb una sèrie de consells: com l´ ampliació dels àmbits de treball i de recerca; reforçar l´ enfocament global dels estudis; rescabalar els buits deixats per les interpretacions generals; enfortir la funció social dels centres i treballar en xarxa.

 

En aquelles jornades es van tractar quatre temes centrals que queden ben reflectits: Paisatge rural: herència i transformació; turisme patrimoni i paisatge; paisatge urbà: ciutats i pobles en transformació; art. Literatura i paisatge.

0 comentarios